El Teori

Er du på udebane, når vi snakker elteori, eller mangler du blot at få opsummeret teorien? Så er indlæg i denne kategori det rette. Der vil konstant komme nye indlæg i kategorien omkring elteori, hvor teorien bliver beskrevet.

Alle indlæg vil indeholde en dybdegående beskrivelse af teorien med illustrationer og masser af eksempler for at hjælpe med at forstå el teorien.

3-faset vekselstrømsteori – Formler og beregningseksempler

Stjernekoblings faser

Den mest anvendte elnet i verden er 3-faset vekselstrømskredsløb. Trefaset vekselstrømskredsløb er mere kompliceret at beregne på, grundet faseforskydningen mellem faserne. Dog vil dette iside hjælpe dig på vej, hvor jeg forklarer teorien og beregning af 3-faset vekselstrømskredsløb. Har du spørgsmål? Så anvend kontaktformularen i bunden af denne side. Hvad ...

Læs mere »

Batteriteori – Beregning af et batteri

Batteri med belastning

Et batteri er opbygget af en spændingskilde og en indre modstand. Et kredsskema (eller ækvivalentskema) illustreres på figur 1, hvor batteriet er koblet op med en belastning (R). Batteriet er indeholder elbregningsmæsig en spændingskilde, en indre modstand og tilslutningsklemmer. Måles der med en voltmeter over batteriets tilslutningsklemmer, måles klemspændingen (). ...

Læs mere »

Hvad er El teori?

Ohms Lov trekant
Ohms lov trekant

El teori er teorien, der ligger bag elektricitet. For at forstå el teorien er det vigtig, at du kender den grundlæggende teori, der ligger bag. Her er især Ohms lov og effekt formlerne vigtige at lære, da de er grundformlerne for de fleste efterfølgende formler i elteorien.

Jeg vil altid anbefale at starte med at forstå Ohms lov, hvorefter du kan sætte dig ind i jævnstrømsteorien og vekselstrømsteorien.

El formler

Hver indlæg vil indeholde de relevante El formler, der er nødvendig for at forstå og beregne kredsløbene. Jeg vil løbene udvide og tilføje flere formler, og i sidste ende skulle det gerne ende ud med en formelsamling for folk der arbejder med el beregninger.

Indlæggene vil både henvende sig til erhvervskolerne og de videregående uddannelser – eksempelvis maskinmester og elinstallatør.

Hvad skal jeg bruge?

For at komme igang vil jeg anbefale dig, at have følgende udstyr parat.

  • Lommeregner: En god lommeregner. Studerer du på videregående uddannelser vil en mere avanceret lommeregner muligvis være nødvendig. Her anbefaler jeg TI N-spire.
  • Papir og blyant: Uanset hvordan, så er det svært at tegne el diagrammer på PC’en. Studerer du, så tegn det i hånden, og tegn det eksempelvis ind på PC’en efterfølgende.
  • Lineal, passer og vinkelmåler: Det er ingen hemmelighed at store dele af elteorien er trekanter. Derfor kan Lineal, passer og vinkelmåler være meget brugbare redskaber.