Tændinger – Hvordan kobles 1-pol, krone- og korrespondance afbryder?

Facebook
LinkedIn
Indholdsfortegnelse

Er du en ny elektriker lærling eller mangler du bare at få opfrisket de forskellige koblinger af afbryder? Dette indlæg vil forklare, hvordan du kobler forskellige afbryder i forskellige systemer. Er du privatperson, kan du ligeledes få gavn af nedestående, hvis du skal udskifte en afbryder til en ny.

Jeg vil vise monteringsdiagrammer, symboler og generelt info omkring afbryder materiel, der kan være relevant.

1-pol afbryder

1-pol afbryder
1-pol afbryder uden tangent (gammel model)

En af de mest simple tændinger er en 1-pol afbryder. En 1-pol afbryder anvendes ofte i mindre rum, hvor gennemgang ikke er nødvendig.

1-pol afbryder diagram

Her under ses, hvordan et eldiagram ser ud, for montering af en 1-pol afbryder. Symbolet for afbryder vises med en lige streg over selve bryde delen, da den forklare, at den har fast stillinger. Det skal forstås, at hvis du trykker, bliver den i den nye position – altså uden fjedre påvirkning.

1-pol montering

1-pol afbryder symbol

1-pol afbryder anvender dette symbol, når en installationstegning over et hus eller rum laves.

Montering af 1-pol afbryder

Montering af 1-pol afbryder er i princippet vist i diagrammet her over. Jeg vil dog vise det med anvendelse af en afbryder. Bemærk i eksemplet har jeg anvendt en gammel Fuga afbryder. Der findes en nyere model, der ser lidt anderledes ud. Dog er klemmefarvene ens. Rød er generelt den klemme, hvor fasen kommer ind. Sort er klemmen, hvor tændledning går ud. Det har dog ingen betydning, hvor du placerer ledninger på denne afbryder, da det blot er en kontaktfunktion.

Kroneafbryder

Kroneafbryder
Kroneafbryder (Gammel model)

En kroneafbryder er egentlig to- styks 1-pol afbryder bygget sammen. Navnet krone kommer fra gammel tid, hvor kroneafbryderen blev anvendt til lyskroner, hvor der var 2 tændinger. Idag anvendes kroneafbryderen i rigtig mange installationer, da den spare plads.

Kroneafbryder diagram

Her under ses eldiagram over en kroneafbryder. Her anvendes to styks 1-pol afbryder, med en streg, der viser den har faste stillinger. I princippet er kroneafbryder blot to styks 1-pol, og derved anvendes samme teori som fra 1-pol afbryderen.

Krone afbryder diagram

Kroneafbryder symbol

Symbolet der anvendes i installationstegninger for kroneafbryder er dette.

Kroneafbryder symbol

Montering af kroneafbryder

Igen er montering af kroneafbryder lig med diagrammet her over. Dog er dette mere rettet mod gør-det-selv folket, før en eventuelt udskift. Bemærk igen, at jeg har anvendt en gammel model af kroneafbryder. De nye modeller er lidt anderledes, men igen passer farverne. Den gammel model, som jeg har på billedet her, skal vende som billedet viser, hvor den røde klemme er ned af. De nye modeller sidder alle 3 klemmer i toppen, hvor rød er i midten, og de sorte for hver tænding er i siderne. Ved denne afbryder er det vigtig af fasen sættes på den røde klemme, da kroneafbryderen ellers ikke virke efter hensigten.

Kroneafbryder montering

Korrespondance

Korrespondance er en lidt mere avanceret kobling. Her anvender du ofte to afbryder, der skal styre lyset sammen. Det betyder, at lyset skal kunne tændes og slukkes fra begge kontakter. Korrespondancen kan udvides med 3, 4 eller mange flere kontakter, ved anvendelse af en krydsning. Idag anvendes krydsning ikke meget mere, da det er for kompliceret. Istedet anvendes Kip-relæ, der beskrives senere i dette indlæg.

Korrespondanceafbryder symbol og krydsningsafbryder symbol 

Symbolet for korrespondance- og krydsningsafbryder på installationstegninger ser ud som følgende.

Korrespondance og krydsning symbol

Skal en dobbelt korrespondance illustreres anvendes et 2-tal ud for korrespondance afbryderen.

A-korrespondance

Der findes to typer af korrespondance, en A-korrespondance og en B-korrespondance. Det er forskelligt, hvilken man anvender, men de har begge deres fordele og ulemper.

Fordele og ulmeper ved A-korrespondance

  • Nem at huske
  • Nem at udvide med en krydsningsafbryder
  • Behøver kun fase ved en af kontakterne. Dette kan dog også være en ulempe, hvis der skal etableres stikkontakt under hver afbryder

Diagram og montering af A-korrespondance

Her under er to eksempler på montering af en A-korrespondance. Denne er et eldiagram, der viser virkemåde, og det andet er et monteringsdiagram forklaret ud fra LK’s Fuga afbryder (Bemærk de gamle modeller, men farvene på klemmer er ens).

A-korrespondance diagram

A-korrespondance diagram

A-korrespondance med krydsning

Hvis du ønsker flere tændinger end to, kan dette udføres ved hjælp af krydsningsafbrydere. Du kan i princippet installere så mange krydsningsafbryder som du ønsker. Men den store ulempe er, at jo flere afbrydere du installere, desto mere kompliceret bliver installationen. Derfor anvendes man ofte kip-tændinger, eller maksimal 1 stk. krydsningafbryder. Dette indlæg omhandler dog, hvordan det skal monteres og kobles, og derfor vil jeg herunder skitsere, hvordan en A-korrespondance med krydsning monteres.

Montering og eldiagram af en A-korrespondance med krydsning

Generelt er montering af A-korrespondance med krydsning ikke meget forskelligt fra montering af A-korrespondance, bortset fra du har et element mere. Herunder ses et diagram og monteringsvejledning, der gerne skulle hjælpe med overskuelighed af, hvordan en krydsning virker.

A-korrespondance med kryds

B-korrespondance

En anden, og nok også den mest anvendte korrespondance er B-korrespondance. Den anvendes rigtig mange steder, fordi den har fase ved begge afbrydere, og derved er det nemmere at montere en stikkontakt under afbryderen, hvis der er nul og beskyttelsesleder med.

Fordele og ulemper ved B-korrespondance

  • Der er fase med ved begge afbryder, hvilket gør det nem, hvis der skal etableres en stikkontakt.
  • Kan blive kompliceret at montere, hvis der indsættes en krydsningsafbryder.

Diagram og montering af B-korrespondance

Her under ses diagram og monteringvejledning til montering af en B-korrespondance

B-korrespondance diagram

B-korrespondance montering

B-korrespondance med krydsning

Lige som A-korrespondance er det muligt at indsætte flere kontakter med anvendelse af krydsningsafbrydere. Det er dog lidt mere kompliceret ved B-korrespondance, da det i praktisk bliver mange ledere du skal holde styr på.

Montering og eldiagram af en B-korrespondance med krydsning

B-korrespondance diagram m kryds

B-korrespondance montering m kryds

Kip-tænding

Ønskes flere tændinger end to, er kiprelæ idag ofte det fortrukne valg. Det skyldtes, at det kan etableres med meget få ledere, og er mere simple at montere, end korrespondance med krydsningsafbryder. Idag kan kiprelæer fås til indbygning i dåser – eksempelvis loftdåser.

Her under kan du se, hvordan eldiagram ser ud for et kiprelæ. Der kan i princippet monteres alle de kontakter der ønskes, bare alle kontakter er forsynet med en fjedrefunktion, så de går retur i slukket position.

Facebook
LinkedIn
Picture of Claus Hansen
Claus Hansen
Claus Hansen har med sin uddannelse som elektriker og maskinmester stor viden inden for elteorien og elinstallationer. Han ønsker med Elbogen.dk at vejlede og hjælpe studerende, private og folk i branchen med love, regler og teorien. Har du spørgsmål? Så send ham endelig en besked via kontaktformularen, der findes i de forskellige indlæg eller under kontakt i menuen.
Indholdsfortegnelse
Følge os på Facebook og bliv opdateret på de nyeste indlæg
Spørgsmål? Så send dem til mig