Hjem / El Arbejde & Tilbud / Tavleinstallation

Tavleinstallation

Eltavlen er stedet hvor alt el bliver samlet, og det er elinstallationens knudepunkt. Det er her alt beskyttelse udstyr, som sikringer og fejlstrømsafbryder, er placeret. Det er vigtig, at en eltavle er monteret korrekt og at den er monteret efter gældende regler. Ved fejlmontering kan der forekomme forkerte spændinger, og det vil kunne ødelægge el apparater som tv og computerer. Det vil også kunne medføre en farlig installation, hvor der er fare for at få stød.

Få tilbud på en ny tavle installation

Få 3 uforpligtende tilbud, fra 3 forskellige elektriker, på at få udskiftet, etableret eller flyttet en eltavle. Du kan frit vælge mellem elektrikerne, eller helt afvise alle 3. Det sikrer dig den billigste og bedste handel.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

 

Eltavle (Billede fra Elvvs.dk)
Eltavle (Billede fra Elvvs.dk)

Tavleinstallation

Ønsker du at udskifte din eltavle af en eller anden grund, er der stor forskel på hvor enkelt det er. Ofte er det lige til, hvis den skal sidde samme sted som tidligere, og der ikke skal tilføjes mere i eltavlen. Det kan dog nogle gange være i en god idé at udvide eltavlen med flere lysgrupper for at leve op til de nye krav. Før i tiden var der ofte kun en lysgruppe og en kraftgruppe i en elinstallation. I dag er der et krav på 1 lysgruppe per påbegyndt 50m2, dog skal der altid være mindst 2. Hvis du skal have renoveret køkken vil elektrikeren ellers skulle etablere en ny lysgruppe, for at kunne leve op til kravende, om at køkken skal deles ud over 2 lysgrupper.

Når du udskifter en eltavle, er det en god idé at udskifte til automatsikringer, så slipper du for bøvlet med sikringer og det er nemmere at genindkoble når den slår fra. Alt efter størrelsen på eltavlerne, skal du regne med priser fra 3.500 op til 6.000 kr. Har du selv eltavlen er priserne omkring det halve.

Skal du have flyttet en tavle er det en lidt mere kompliceret opgave. Ofte skal alle kabler forlænges, og går der rør ind i tavlen med løse ledninger, skal de udskiftet til længere ledninger eller kabel. Er det ikke muligt at trække hele installationen op på et loft eller på anden måde skjule kablerne, skal der også noget kabelkanal til for at gøre det så pæn som muligt. Det er derfor en vanskelig opgave at spå om prisen for flytning af en tavle. Når du flytter en gammel tavle, skal denne ofte udskiftes til en ny, da de skal gå igennem nogle test og beregninger- dog er udgiften på en ny tavle begrænset.

Det kan nogle gang være nødvendig at etablere et jordspyd, hvis den gamle installation ikke allerede har en virksom jord. Det er en af de vigtigeste elementer i en hus elinstallationers sikkerhed.

Få tilbud på en ny tavle installation

Få 3 uforpligtende tilbud, fra 3 forskellige elektriker, på at få udskiftet, etableret eller flyttet en eltavle. Du kan frit vælge mellem elektrikerne, eller helt afvise alle 3. Det sikrer dig den billigste og bedste handel.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Eltavlens indhold

En almindlig ny eltavle til en almindelig parcelhus på 150m2 indeholder typisk 2-3 kraftgrupper, 3-5 lysgrupper, HPFI relæ og nogle gange er der også tarifsikringer. Tarifsikringen omtales nogle gange som forsikringer eller afgiftsikringer. Tarifsikringer sidder foran hele din installation og er ofte på 25A. Ønsker du flere ampere, koster det en afgift til dit elselskab.

HPFI relæet er beskyttelsen mod stød i din installation, imens sikringer er beskyttelse mod kortslutninger og overbelastning. Alt beskyttelse er til for at slå installationen fra, hvis der opstår en fejl, som kan medføre skader på mennesker og dyr.

Udskiftning af HPFI-afbryder

HPFI afbryder
Fejlstrømsafbryder (Billede fra Elvvs.dk)

Har du den en defekt HPFI -afbryder, eller skal du bare have udskiftet en ældre fejlstrømsafbryder (FI og HFI) til en bedre og mere sikker model? Det er ikke en særlig vanskelig opgave for en erfaren elektriker, og det vil ofte ikke tage længere tid end 30 min at få den udskiftet. Det er ofte bare at 8 ledninger der skal flyttes -fra den gammel til den nye.

Det er derfor altid en god idé at udskifte en defekt HPFI-afbryder til en ny og virksom HPFI-afbryder. Har du en HFI-afbryder i din bolig, er denne ikke ulovlig, men det vil være en fordel at udskifte den, for at få en mere sikker installation. Derimod er en gammel FI-afbryder ikke længere lovlig og skal derfor udskiftes hurtigst muligt. Du kan læse på din fejlstrømsafbryder hvilken type det er.

Kontakt mig her
Jeg svarer ikke på spørgsmål vedr. gør det selv opgaver, som ikke må udføres af andre end en autoriseret elinstallatør.

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.