Hjem / Elartikler & Gør det selv / Stikkontakter – Det rigtige og lovlige valg

Stikkontakter – Det rigtige og lovlige valg

Skal du have etableret, udskiftet eller repareret en stikkontakt? Er du samtidig forvirret over, hvad du skal bruge, og hvordan du sikrer en lovlig installation?

Det kommer ikke som en overraskelse at størstedelen af elarbejde er underlagt autorisation. Men udskiftning af eksisterende stikkontakter må gerne gøres af gør det selv folket – og samtidig er det ikke den mest komplicerede opgave. Det eneste du skal kende til er faren, og hvordan du gør. Jeg har med min baggrund som elektriker derfor den viden, og den vil derfor dele med jer. I dette indlæg vil du finde vejledning til valg af stikkontakter, samt reglerne for installation.

Valg af stikkontakt

Når du skal vælge en stikkontakt, skal du først og fremmest sikre dig, at installation bliver lovlig. Derudover skal du sikre dig, at det materiel du vælger passer med den bagdåse, der anvendes. Markedet for stikkontakter er i de seneste år blevet udvidet markant, efter Schuko- og pin-jordsstikkontakter er blevet lovlige i Danmark. Derved er der kommet flere systemer, som anvendes til hver deres serie. Derfor skal du sikrer dig, at det materiel der anvendes passer sammen.

Fuga stikkontakt

Billige stikkontakter? Find dem ved Wattoo.dk til rigtig gode priser

Læs mere

Kigger vi indendørs installationer, findes der 3 hyppige installationssystemer – nemlig LK Fuga, LK Opus66 og Euromateriel. De mest anvendte stikkontakter er LK Fuga og er installeret i rigtig mange huse. Opus66 er derimod meget brugte i typehuse.

Euromateriel anvendes ikke særlig mange steder endnu. Og jeg skriver endnu, fordi det med garanti vil sprede sig. Mulighederne inden for Euromateriel er så store, og det åbner muligheden for at anvende mange flere producenter af stikkontakter. Derved har du større muligheder for at designe dine stikkontakter.

Du skal derfor først og fremmest sikre dig at:

  • Hvilke stikkontakt type anvender du nu eller ønsker du at anvende?

Hvis jeg skulle vælge, vil jeg helt klart vælge mellem LK Fuga eller Euromateriel – og det er af den simple grund, at der er langt flere muligheder end eksempelvis Opus66.

Stikkontakt med jord eller uden jord

Krav om jord i stikkontakter afhænger i stor grad af dit hus alder. Ældre installationer er ikke udstyret med en beskyttelsesleder. Skal du derfor have udskiftet dine stikkontakter, skal du være opmærksom på, at dem du har nu er med eller uden jord. Et pejlemærke kan være at kigge efter om dine nuværende stikkontakter med 2 eller 3 huller. Er de med 2 huller er installationen uden jord, imens installationen med stor sandsynlighed er med jord, hvis der er 3 huller. Hvis du skal være 100% sikker skal det dog måles af en autoriseret elinstallatør.

I nye installationer skal der altid være en aktiv jord i din installation.

Hvis du en dag skal sælge huset, og du har stikkontakter med jord, uden at jorden er aktiv, ville dette give en anmærkning i din elrapport. Det samme er gældende, hvis en nyere installationen er udført uden en aktiv beskyttelsesleder, der har forbindelse til jord.

Vil du sikre dig, at din installation er lovlig?

Få en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven for dig. Vil du gerne have det billigt? Så få 3 uforpligtende tilbud på opgaven!

Stikkontakt med eller uden afbryder

At vælge en stikkontakt med eller uden afbryder er ofte et smagssag. Dog kan det være praktisk at vælge stikkontakter med afbryder ved brugsgenstande, du ønsker at afbryde. Derved undgår du at skulle fjerne stikproppen hver gang. Derimod er valget af stikkontakter uden afbryder en godt valg ved faste brugsgenstande som køleskabe, fryser og ting, du normalt ikke slukker for. Derved undgår du, at strømmen afbrydes ved en fejl.

Dobbelt stikkontakt

1 moduls stikkontakt anvendt i en trippel ramme. HvidVi får et hjem, hvor der kommer mere og mere elektronik. Derfor er kravet til stikkontakter også øget. Generelt set er det en dårlig idé at anvende forlængerledninger og stikdåser, da det øger risikoen for brand og skader. Stikdåser og forlængerledninger er ofte ikke beregnet til større belastninger, og dette øger risikoen for brand og/eller stød.

En løsning på dette er ved at installere flere stikkontakter ved siden af hinanden. Rigtig mange vælger den dobbelte stikkontakt fra Fuga. Problemet er dog, at denne er uden jord, og må derfor ikke installeres i nye installationer.

En anden mulighed for dobbelte stikkontakter er ved at installere flere stikkontakter ved siden af hinanden. Dette kræver, at der installeres to sammensatte dåser, hvilket er mest praktisk i forbindelse med en renovering af et rum. I køkken og bad er behovet for stikkontakter ofte stort, og derfor kan det være praktisk med en dobbelt eller måske en tredobbelt stikkontakt over bordpladen.

Ofte udføres det i enten 1 moduls eller 1½ moduls enheder. Derfor kræver det enten 3 stk. 1 eller 1½ moduls installationsdåser, 3 stk. stikkontakter (1 moduls eller 1½ moduls) og en tekniskramme inkl. Designramme – enten 3x½ moduls eller 3×1,5 moduls.

Vil du sikre dig, at din installation er lovlig?

Få en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven for dig. Vil du gerne have det billigt? Så få 3 uforpligtende tilbud på opgaven!

Schuko stikkontakt

Schuko stikprop

Næsten alle brugsgenstande i dag, bliver leveret med en Schuko stikprop. Det betyder også, at du ikke overfører jorden fra dine danske stikkontakter til brugsgenstandene. Efter den nye lovgivning for elektriske installationer kom, er det blevet et krav, at alle brugsgenstande med jord, skal tilsluttes jord. Tidligere i SB6, var de kun de stationære brugsgenstande der skulle tilsluttes jord, og derfor ikke elkedel, kaffemaskinen og toasteren. Dette er dog blevet et krav. Derfor kan man med fordel installere Schuko stikkontakter i køkken og andre steder, hvor du anvender brugsgenstande med Schuko stikprop.

Men hvad er en Schuko stikprop? En Schuko Stikprop er en stikprop med to ben og en metalplade i top og bund. I forhold til de danske stik med 3 ben, hvor jorden overføres med det midterste ben, så overføres jorden i Schuko Stikprop ved hjælp af metalslidskene i top og bund.

Derfor anbefaler jeg, at du får installeret en eller flere Schuko stikkontakt i køkkenet – blandt andet til køleskabet og til fryseren. Derudover vil det også være en fordel at installere Schuko stikkontakter ved vaskemaskinen og tørretumbleren

Stikkontakt med timer, USB, lysdæmper?

Du kan få mange forskellige funktioner i dine stikkontakter. Dette har jeg lavet en særskilt indlæg om.

Wifi Stikkontakter

Trådløs, fjernstyret, Wifi stikkontakt – Ja der er mange betegnelser for en fjernstyret stikkontakt. Samtidig findes der også utallige muligheder. Du kan læse om alt dette i mit andet indlæg.

Ny eller gammel installation?

StikkontaktDer er rig muligheder for, at få fornyet dine gamle stikkontakter til nye og mere tidsmoderne modeller. Hvis du har en gammel installation, og er i gang med at renovere, kan du ofte for små penge selv skifte stikkontakter og afbryder. Har du i forvejen installeret Fuga eller Opus66 materiel, og blåt ønsker en ny farve eller at få udskiftet stikkontakterne, fordi de er blevet grimme over tiden, så behøves hele enheden ikke skiftes. Du kan blot købe nye rammer og tangenter, som også er nemmere at udskifte. Selve udskiftning af stikkontakter kan du selv stå for. Du må nemlig gerne selv udskifte stikkontakter, så længe de bliver samme sted.

Når du er i gang med at renovere, vil jeg dog altid anbefale, at du som minimum får en vurdering af, hvordan din bagliggende installations stand er. Har du gamle stofledninger, vil jeg anbefale at disse skiftes til nye leder, og du vil dermed mindske risikoen for fejl eller brand.

Er det helt nye installationer du er ude i? Så skal du have en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven for dig.

Vil du sikre dig, at din installation er lovlig?

Få en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven for dig. Vil du gerne have det billigt? Så få 3 uforpligtende tilbud på opgaven!

Regler ved stikkontakter

Fuga stikkontakt

Billige stikkontakter? Find dem ved Wattoo.dk til rigtig gode priser

Læs mere

Når du skal planlægge installationerne i dit nye hjem, er det vigtig, at du kender til de regler, som en elinstallation skal udføres efter. Elinstallationer skal udføres i henhold til de regler, som der i dag eksistere inden for elinstallationer. Der er blandt andet krav til antallet af stikkontakter i de forskellige rum.

Stikkontakter i huse

Når man snakker stikkontakter i huse, er de i dag en meget vigtig del af et hjem. Derfor skal man sikre sig, at der ikke er for få af dem. I 1975 kom der krav til antallet af stikkontakter i de forskellige rum. Dette er med den nye bekendtgørelse blevet opgraderet yderlig. Der skal efter installationsbekendtgørelse §57, være en stikkontakt pr. påbegyndt 4 kvadratmeter. Der er dog ikke krav til mere end 10 styks i et rum.

Stikkontakter i køkken

Der er derudover yderlig krav til stikkontakter i et køkken. Der skal i et køkken være minimum 3 frie stikkontakter. De skal placeres, hvor det forventes at brugsgenstandene bliver anvendt. Derudover skal stikkontakterne i køkkenet placeres på to forskellige grupper. Kravet findes i installationsbekendtgørelse §57. Grundet til kravet på flere stikkontakter i køkkenet er, at der ikke anvendes forlængerledninger, da det øger risikoen for brand. Dette skyldtes, at tilledningerne på forlængerledninger er af et lavere kvadrat, og derved bliver de hurtigere overbelastet.

Stikkontakter i badeværelse

I et badeværelse er det ligeledes et krav, at der minimum er en stikkontakt. Dog med den undtagelse, at hvis badeværelset er så lille, at du ikke kan placere en stikkontakt uden for vådområderne.

Kravet findes i installationsbekendtgørelse §57.

Ofte stillede spørgsmål

Må man selv skifte stikkontakt?

Ja du må gerne selv skifte stikkontakter, hvis du ved, hvordan det gøres og kender til faremomenterne. Har du spørgsmål, så stil dem endelig før du laver fejl.

Hvor mange volt er der i en stikkontakt?

I Danmark er der 230V mellem fase og nul i stikkontakterne.

Vil du sikre dig, at din installation er lovlig?

Få en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven for dig. Vil du gerne have det billigt? Så få 3 uforpligtende tilbud på opgaven!

Spørgsmål?

Kontakt mig her
Jeg svarer ikke på spørgsmål vedr. gør det selv opgaver, som ikke må udføres af andre end en autoriseret elinstallatør.

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.