You are currently viewing Luft til luft varmepumpe – Guiden til det rigtige valg
White home air conditioner mounted on apartment wall

Luft til luft varmepumpe – Guiden til det rigtige valg

Luft til luft varmepumper er rigtig populær, og anvendes ofte til supplerende opvarmning af en bolig eller total opvarmning af et rum. Men hvad er en luft til luft varmepumpe, og hvad er det rigtige valg for dig? Dette indlæg vil prøve at pejle dig mod de rigtige beslutninger.

Hvilken luft til luft varmepumpe er bedst?

Luft til luft varmepumpeDer findes utrolig mange fabrikanter og modeller, og der kommer konstant nye. Derfor kan jeg skrive et bestemt mærke i dag, som så er forældet i morgen.

Hvis du går efter en luft til luft varmepumpe, skal du sikrer dig, at den lever op til de krav, du måtte have.

  • Kan varmepumpen dække de nødvendige kvadratmeter
  • Har den et høj SCOP-værdi
  • Passer prisen, til den besparelse du vil opnå

Det er meget vigtig, at du vælger en varmepumpe, der kan leverer nok varme. Skal varmepumpen fordelen varmen til hele dit hus, hjælper det ikke at vælge en lille model, der kun lige kan opvarme stuen. Derved vil ideen med varmepumpen forsvinde.

Rigtig mange angiver, hvor stor område de kan varme op til, og ofte vil en 6 kW kunne varme et areal på op til 140-150 m2, hvis huset er godt isoleret.

Går du efter kvalitetsmærker med de største SCOP-værdier, vil jeg helt klart anbefale dig en varmepumperne af mærkerne Panasonic, LG og Mitsubishi.

Luft til luft varmepumpe i flere rum

En mulighed med bestemte typer af luft til luft varmepumper er, at du kan have to inderdele. Derved kan du nemmere fordelen varmen. Et scenarie, hvor to inderdele kan være brugbart, er hvis du har to rum ved siden af hinanden, hvor du ønsker installation af en varmepumpe.

Find din nye varmepumpe ved Heatnow.dk

Køb og få monteret din nye varmepumpe til gode priser ved Heatnow.dk

Luft til luft varmepumpe gulvmodel

De fleste luft til luft varmepumper er placeret i højden. Og det er praktisk, når varmen skal fordelen over et større område, da møbler ol. Ikke komme i vejen. Men ulempen er, at du ikke får varmen sendt mod gulvet på samme måde, som hvis du investere i en gulvmodel.

En luft til lift varmepumpe i gulvmodel kan sende den varme luft både op og ned. Derved vil du opleve den varme luft omkring fødderne, og det vil ikke føles lige så fodkoldt.

Luft til luft varmepumpe garage eller værksted

Rigtig mange vælger at få varmet deres garage eller værksted op, og her vælger mange en varmepumpe, hvis der ikke er etableret varme i forvejen. En varmepumpe er billigere i drift end mange andre tilsvarende opvarmningskilder.

Forventer du konstant opvarmning af dit garage eller værksted, bør du anvender en af de effektive modeller. Vil du kun varme op i bestemte perioder, kan du godt vælge en lidt mindre effektiv varmepumpe, og derimod sænke indkøbsprisen.

Luft til luft varmepumpe pris

Hvad koster en luft til luft varmepumpe egentlig? Det er lige som alle andre ting, et spørgsmål om størrelse og udstyr. Men regn med en pris på mellem 10.000 og 20.000 kr. inkl. Montering for en normalt størrelse varmepumpe.

Samtidig bør du huske, at du kan få tilskud til montering af en varmepumpe, du kan læse mere om tilskuddet her.

Billig luft til luft varmepumpe

Er du på udkig efter en billig varmepumpe? Så bør du overveje, hvor billigt den skal være. Ofte er de billigere modeller langt fra så effektive som de lidt dyrere og bedre varmepumper. Ofte kan en billig luft til luft varmepumpe være det bedste valg, hvis det er et til rum, der ikke anvendes ofte.

Find din nye varmepumpe ved Heatnow.dk

Køb og få monteret din nye varmepumpe til gode priser ved Heatnow.dk

Dimensionering af luft til luft varmepumpe

En af de helt store spørgsmål er altid, hvor stor skal min varmepumpe egentlig være? Der kan variere alt efter huset størrelse, isoleringsgrad og alder på dit hus.

Rigtig mange leverandør af varmepumper opgiver en kvadratmeterværdi, som varmepumperne kan varme op under de rigtige forhold. Har du et nyt og rigtig godt isoleret hus, er denne værdi brugbar. Har du derimod en ældre hus, der ikke er energioptimeret på samme måde, bør du nok gå en model op i størrelse.

Så tænker du sikkert, kan jeg ikke bare vælge den helt store? Og jo, det kan du i princippet godt. Du er i hvert fald sikret varmen, men du vil risikere, at varmepumpen starter og stopper konstant, da den er overdimensioneret. Det betyder, at dens virkningsgrad falder meget. Virkningsgraden er hvor effektiv varmepumpen er.

Luft til luft varmepumpe placering

Luft til luft varmepumpe placeringPlacering af en luft til luft varmepumpe er utrolig vigtig, da det har stor betydning for, hvordan varmen bliver fordelt. Skal luft til luft varmepumpen anvendes til supplerende varme i hele huset, skal den placeres så den på den nemmeste måde kan lede varmen til de forskellige rum.

Har du en stor stue, som ender ud i en gangareal, bør den placeres så varmen nemmest muligt ledes til gangarealet. Er du hus 2 etage, bør du samtidig overveje, om du skal have en ekstra varmepumpe installeret, for at få bedst udnyttelse af varmen.

Montering af luft til luft varmepumpe

Montering af luft til luft varmepumpe er omfattet af arbejde på trykbåren anlæg. Det er derfor krav til personen, der skal installere varmepumpen. Derved er det hellere ikke meget af arbejdet, der er gør det selv arbejde. Men der er lidt få ting du kan forberede, hvis du har aftalt det med din håndværker.

  • Montering af varmepumpen indenfor
  • Bore hul til gennemføring af rør og kabler
  • opsætte stativ og udedelen af varmepumpen

Derefter bør de øvrige opgaver overlades til professionelle, der søger for montering af rør, tilslutning af el, trykprøve og evt. påfyldning af væske, hvis nødvendigt.

Hvad koster en luft til luft varmepumpe i drift?

Prisen for at have en luft til luft varmepumpe afhænger i stor stil af, hvor meget den bruges, og hvor stor den er. Men varmepumpen SCOP-værdi beskriver, hvor effektiv luft til luft varmepumpen er.

Har du en varmepumpe med en SCOP-værdi på 5, leverer den 5 kWh varme for hver 1 kWh den anvender.

Hvor stor er den nødvendige energi pr. m2?

Den nødvendige energi pr. m2 afhænger meget af huset isolering grad. Derfor har jeg fundet nogle ca. tal der kan anvendes til beregning og derved give et billede af forbruget.

  • Et gammel hus med dårlig isoleringsgrad: 125 kWh pr. m2.
  • Et nyere hus med okay isoleringsgrad: 113 kWh pr. m2.
  • Et nyt hus med god isoleringsgrad: 75 kWh pr. m2.

Hvis vi har et hus på 150 kvadratmeter, skal vi altså bruge

Gammelt hus:

    \[150 [m^2]*125 [\frac{kWh}{m^2}]=18.750 [kWh] \]

Nyere hus:

    \[150 [m^2]*113 [\frac{kWh}{m^2}]=16.950 [kWh] \]

Nyt hus:

    \[150 [m^2]*75 [\frac{kWh}{m^2}]=11.250 [kWh] \]

Bemærk: Overstående er varmebehovet og ikke den krævede elforbrug. Det er her vores SCOP-værdi kommer ind i billedet. Har vi en varmepumpe med en SCOP-værdi på 5, anvender vi ca. 1/5 af den nødvendige varmebehov fra elnettet.

Gammelt hus:

    \[\frac{18.750 [kWh]}{5}=3.750 [kWh] \]

Nyere hus:

    \[\frac{16.950 [kWh]}{5}=3.390[kWh] \]

Nyt hus:

    \[\frac{11.250 [kWh]}{5}=2.250 [kWh] \]

Overstående beregninger er ud fra, at varmepumpen skal erstatte alt varmen, hvilket i praktisk nok ikke er helt muligt, grundens den centrale placering. Derfor vil en varmepumpes forbrug muligvis være lavere, men hvor du samtidig er nødsaget til at supplere med din normale varmekilde. Dog vil dit årlige varmeforbrug falde, da du ikke anvender de dyrere varmekilder i samme stil som før.

Find din nye varmepumpe ved Heatnow.dk

Køb og få monteret din nye varmepumpe til gode priser ved Heatnow.dk

Spørgsmål?

[contact-form-7 id=”5″ title=”Standard kontakt”]

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Mischa Bergonel

    Vi har kig på et hus fra 1971, jeg vil ud fra alderen på huset vurdere at det er moderat isoleret. Huset er på 186 m2. og har 186 m2. underetage, som også benyttet til bolig.
    Jeg har forsøgt at sætte mig ind i det, men må erkende at jeg ikke kan gennemskue det. Vil det kræve 4 i alt, 2 ovenpå og 2 nedenunder? Hvad vil det ca. koste årligt med en sådan løsning og hvilke typer vil egne sig?

  2. Lars lund

    Ja desværre kommer der åbenbart ikk svar på dit spørgsmål . Artiklen beskriver kun hvad man kan spare men desværre intet om hvor stor en pumpe man så skal bruge . Min erfaring er at pumperne ikke kan varme nær det op der er nødvendigt men kun er supplerende varme med mindre huset er højisoleret .

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.