Hjem / Belsyning & Lamper / Havelamper – Find inspiration til valg af havelamper

Havelamper – Find inspiration til valg af havelamper

HavelamperHavelamper kan ændre en have rigtig meget, og det er derfor vigtig, at vælge lamper, der passer til ens have. Vælger du den forkerte type havelampe, kan du få et rodet udseende. Samtidig kan den helt rigtige lampe give haven den helt rigtige stil! I dette indlæg vil jeg komme med eksempler på havelamper, som måske kan være med til at give dig inspiration til valg af dine nye havelamper. Samtidig vil jeg komme med reglerne for installation og hvad du selv gøre.

Havelamper – Hvad skal jeg være opmærksom på?

Når du er på udkig efter nye havelamper, skal du tænke et skridt frem, og tænke på installationen af dem. Du må som udgangspunkt ikke selv montere havelamper, der er tilsluttet husets elinstallation. Generelt må du ikke rode med elinstallationer udendørs. Dette skyldtes, at de er lang mere udsatte end indendørs elinstallationer. Dog er der en undtagelse; du må gerne tilslutte en havelampe til en stikkontakt – hvis havelampen fra fabrikanten, er forsynet med en stikprop. Stikkontakten har en elinstallatør så lavet. At tillslutte lamper til stikkontakter er langt fra at anbefale. Dette skyldes, at du har langt flere udsatte områder end nødvendigt. Generelt er udendørs belysning nogle af de mest hyppige årsage til fejl og strømafbrydelser i husinstallationer.

Jeg har selv ofte været ude og fejlfinde på installationer, hvor udendørs installationen var årsagen til fejlen. Derfor vil en stikprop i en stikkontakt åbne muligheder for skader på ledning til lampen og at fugt kan trænge ind i stikkontakten. Dette kan forårsage kortslutning eller jordslutning, hvilket medfører, at dit hus sikringudstyr eller fejlstrømsafbryder kobler ud. Samtidig er chancen for, at du har en stikkontakt installeret der, hvor du ønsker lamper ikke særlig stor. Derved skal du alligevel have en elinstallatør ud, for at udføre opgaven.

Få 3 tilbud på etablering af havebelysningen

Skal du have etableret havebelysning? Så få 3 uforpligtende tilbud fra autoriserede elinstallatør på udførelse af opgaven.

Vælge de rigtige havelamper og spar penge

Når du vælger havelamper, er der flere ting, du skal tage højde for end blot udsende. Du skal tænke installation og brugen af lamperne igennem. Du skal blandt andet være opmærksom på følgende ting:

  • Skal der installeres flere lamper i forlængelse af hinanden?
  • Skal der installeres stikkontakter undervejs?
  • Hvad type pærer ønsker du at anvende?
  • Hvordan skal havelamperne tænde og slukke?
  • Hvordan vil du fastgøre havelamperne?

Skal du have flere lamper installeret i forlængelse af hinanden, hvor kablet går fra den ene lampe, hvorefter de sløjfes til den næste, skal du være sikker på, at lamperne tillader sløjfning af kabler. Mange billige lamper har kun mulighed for tilslutning af et kabel med 3 leder. Dette giver et problem, da du dermed er nødsaget til at have en samling for at få etableret installationen lovligt. Derfor kan den billige lampe hurtig blive den dyre løsning, hvis en elektriker skal til at bruge længere tid på etablering af installation end normalt. Normalt skriver lampeproducenterne at lampen kan kobles parallelt eller at det er muligt at sløjfe kablerne.

Samtidig skal du også sikre dig, at hvis du ønsker stikkontakter med fast strøm undervejs, at det er muligt at sløjfe minimum 4 leder i lamper. Det kan også være, at du ønsker havelamperne delt ud over flere tændinger. Derved kan du ikke nøjes med en 3-leder kabel. For at sikre dig mod fejlkøb, så tag en snak med din elinstallatør om dine ønsker. Så kan han hurtig komme med mulighederne og, hvor mange leder det kræves.

Hvad kan jeg selv lave?

Du må ikke selv rode med elinstallationer udendørs. Der er dog ting, du kan forberede, før en autoriseret elinstallatør kommer ud – og derved kan du spare penge. Skal du have etableret bedlamper eller lamper i indkørslen, kan du selv grave renderne til kablerne. Det er her vigtig, at du graver dem dybt nok, da arbejdet ellers kan være spildt. Der er nogle regler til, hvor dybt kablerne skal graves ned. Der er to forskellige dybder, du kan grave kabler ned i. Du kan vælge at grave en rende i en dybde af 35 cm. Her skal kablerne så mekanisk beskyttes af en dækbånd samt et markeringsbånd. Vælger du derimod at grave en rende på 70 cm, skal kablerne blot markeres med en markeringsbånd. Jeg vil altid anbefale at grave kablerne ned i en  dybde af 70 cm, da de her er mere sikrer.

Derudover kan du forberede installation af lamperne. Her kan du grave ud til, hvor de skal installeres. Skal de støbes, skal du være opmærksom på, at kablet muligvis skal støbes med ind, da kablet ofte skal op igennem bunden af lampen. Derfor vil jeg overlade selve installation af havelampen til elektrikeren.

Bedlamper – Mine anbefaling til 4 fede bedlamper

Ved installation af bedlamper i haven , kan du skaffe en hyggelig afgrænsning, og samtidig få oplyst ønskede områder. Det kan være stier igennem haven eller som afgrænsning mellem et bed og græsplænen. Der findes utallige forskellige typer af bedlamper i forskellige farver, størrelser og udtryk. Der er derfor store muligheder for, at du kan finde de bedlamper, der passer perfekt til din have.

Når du er på udkig efter lamper til haven, har du sikkert en ide om, hvilken type lampe du søger. Du kender bedst selv din have, og ved om det er en gammeldags lampe, en galvaniseret lampe eller en kobberlampe. Jeg vil dog komme her med 4 forskellige bedlamper, der er lidt i hver deres kategori. Så kan du bruge det som inspiration til det efterfølgende valg.

Nordlux Cardiff havelampe
Nordlux Cardiff lampe
Nordlux Cardiff lampe

Denne fede lampe fra Nordlux er med dens lidt retro stil meget velegnet til hjem, hvor man elsker det gammeldags udseende. Lamper er konstrueret i aluminium, hvorefter den er malet sort. Da pæren er synlig i lampen, vil jeg anbefale en LED pærer, der efterligner de gamle glødepærer – eksempelvis denne her fra e3light.

Nordlux Cardiff havelampe er nem at montere for en autoriseret elinstallatør og tillader videre sløjfning af 3-leder kabler i lampen. Lampen kan blandt andet købes ved Wattoo.dk, og du finder lamper lige her!

Cube stand udendørslampe
Cube stand udendørslampe
Cube Stand LED Udendørslampe

Er du mere til den moderne stil? Så er Cube lamperne fra Light-Point et oplagt mulighed. Lampen er med sin elegante design et virkelig flot. Denne havelampe er til dig, der kører den moderne stil, og ønsker den glatte stil. Lampen anvender G9 pærer – men lad dig ikke skræmme af det. G9 pærer fås i forskellige modeller, og koster ikke en bondegård. Du kan finde en udvalg af G9 pærer ved Lampemesteren.dk

Find desuden denne fede havelampe lige her!

Nordlux Venø Havelampe i kobberfarve
Nordlux Venø havelampe
Nordlux Venø havelampe

Kobberfarver skyder op over alt, og bryder ofte den lidt sort og hvide design, der er mange steder. Derfor kan Nordlux Venø havelampe være et godt bud på din nye havelampe. Kobberfarven kan give have et pift fra de normale farver, der findes i en have. Der er i lampen muligt at videresløjfe en 3 leder. Derudover anvender lampen E27 pærer, hvilket åbner mange muligheder. Jeg vil anbefale at investere i en E27 LED pærer – og eventuelt en pære der ligner de gamle glødepærer. Pærer er nemlig synlig igennem glaskuplen. Lampen findes ved de3bedste.dk.

Corona 6W LED havelampe
Corona 6W LED havelampe
Corona 6W LED havelampe

Corona LED havelampe er endnu en stilren og flot lampe. Denne model er med indbygget LED pærer. Derfor opnås en perfekt og mere jævnt lysudbytte, da lyskilden er bygget til lampen. Samtidig er den billig i drift grundet den kun 6 watt lyskilde.

Havelampen kan som sagt anvendes som bedlampe, men kan også gå som belysning i indkørslen eller langs stier og gangarealer. Lampen fås ved LEDProff.dk, og findes lige her.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.