Hjem / El Arbejde & Tilbud / Elinstallationer på badeværelse

Elinstallationer på badeværelse

Står du over for en renovering af dit badeværelse, og skal du i den forbindelse have etaberet nye elinstallationer? Elinstallationer er ofte ikke gør det selv arbejde, og elinstallationer i vådområde er slet ikke. Der er i bad- og vådområde langt større chance for elektrisk stød. Dette skyldtes den høje luftfugtighed, og derfor skal der en uddannet elektriker ind over. Jeg anbefaler derfor dig, at du får et tilbud fra din lokale elektriker.

Der er rigtig mange regler omkring elinstallationer i badeværelse og andre vådrum. Der er blandt andet regler for el materiales afstand til bruseområde, udligning forbindelse og antallet af stikkontakter. De fleste af reglerne er til for at beskytte dig mod elektrisk stød.

Et badeværelse er inddelt i områderne 0,1,2 og 3. Område 0 er i badekaret, og her må det sjovt nok ikke installeres nogen former for elinstallationer. Det betyder, at du skal op i minimum en højde på 2,25m, før der må etableres lamper og andet el materialer.

Få tilbud på nye elinstallationer i dit badeværelse

Få 3 tilbud på elinstallationer til dit nye badeværelse. Du kan få tilbud til alle opgaver inde for elinstallationer. Når du vælger at få 3 tilbud, kan du frit vælge mellem alle 3 tilbud, eller du kan vælge at afvise alle 3.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Badeværelse belysning

En god belysning i badeværelse er alfa omega. En rigtig god og meget anvendt måde, hvor du kan få etableret en god belysning i badeværelse, er ved at få installeret spot i loftet. Dette kan evt. suppleres med lys over eller i spejlet.

Spotbelysning har dog visse krav. Det er blandt andet reglerne omkring montering af spot, om de må monteres direkte i isolering, eller om de skal monteres i specielle spotkasser. Det er hellere ikke ligegyldig hvilket type kabel der anvendes. De skal nemlig kunne tåle varmen som spotbelysningen danner. Du skal samtidig overholde reglerne i badeværelse omkring minimum højde for tilslutningssteder og belysning.

Det lyder dog hurtig vanskelig, men ofte er det ikke galt for en erfaren elektriker at etableres en lovlig spotinstallation i dit badeværelse.

Stikkontakt i badeværelse

Stik i koksgrå med sølvrammeDet er i et badeværelse vigtig at have en stikkontakt, og der skal ifølge loven også være mindst en, med mindre badeværelse er så lille at det ikke overholde område reglerne. Dog er nyere badeværelser i dag ofte store og rumlige, og rigtig mange vælger at få 2-3 stikkontakter etableret i badeværelset. De må dog ikke placeres alle steder i badeværelset. Stikkontakter må ikke placeres for tæt på badområdet, og igen her kommer område reglerne ind. De er lavet for at beskytte dig mod livsfarlig stød.

Antallet af stikkontakter er en vurderings sag, dog skal kravet om minimum en overholdes.

Ventilator i bad

En anden vigtig faktor i et badeværelse er en badventilator. Dens funktion er at sikre dig mod dårlig indeklima og skimmelsvamp. Når du vælger en badventilator er der flere muligheder. Der er nemlig flere forskellige typer, du kan vælge imellem. Der findes badventilator med hygrostat, timer, kontraspjæld og lydsvag motor. Du kan samtidig få modeller som har snortræk som skal tænde ventilatoren. Du kan læse meget mere om badventilator her.

Badeværelse love og regler

Badeværelset er det rum i huset, hvor der er flest krav til elinstallationerne, og det er langt fra uden grund. I badeværelset er chancerne for elektrisk stød langt større end andre steder i huset. Det er derfor vigtig, at elinstallationerne bliver lavet rigtig. Loven siger også, at det skal en autoriseret elinstallatør til at udføre denne type opgave. Jeg vælger dog at skrive lidt omkring reglerne, da det nogle gange kan være godt at kende til reglerne, før man vælger at indrette sit badeværelse. Denne guide kan også bruges til at planlægge, hvornår du skal have fat i en elektriker for at udføre de forskellige opgaver.

Badeværelset zoner og områder

Fakta
  • Områderne er inddelt efter farerisiko i badeværelset
  • Der er forskellige regler alt efter, hvor i badeværelset du ønsker at have elektriske installationer.
  • Du må ikke selv lave installations i badeværelset. Det eneste du må er at skifte allerede installeret stikkontakter og opsætning af lamper.

Et badeværelse er inddelt i 4 områder, hvor der i de forskellige områder er nogle regler, der skal overholdes. Jeg vil herunder give en forklaring på, hvor de forskellige områder er. Områderne tager udgangspunkt i bruseafdeling, da der ingen krav er ved håndvasken.

Område 0: Dette område er området i badekaret eller i brusekabinen bassin.

Hvis der ikke er nogle bassin, er dette området ved gulvet i en højde på 5 cm. Område 0 er desuden i en radius af 60 cm fra brusehovedet og vandret ud. (Figur e+f, hvor område 0 er området under område 1.)

Område 1: Område 1 er området over område 0. Det betyder, at området er over badekaret, brusekabinens bassin, eller i en omkreds af 60 cm fra brusehovedet, hvis brusekabinen er uden bassin.  Område 1 gælder op til en højde på 2,25 meter højde målt fra gulvets overflade.

Område 2: Området her, er fra slutning af område 1 og i en afstand af 60 cm ud. Området går fra gulvet, og op til en højde på 2,25 meter.

Område 3: Dette område er fra kanten af område 2 og i en afstand på 2,4 meter ud. Området gælder stadigvæk fra gulvet og op i en højde på 2,25 meter.

Området over område 1 og 2 er desuden også område 3.

Område for bad

Område for bad

Bemærk: Fast skillevæg er en væg, som går fra gulv til loft eller fra gulv og op i en højde på 2,25 meter. Væggen må desuden ikke kunne fjernes uden den destrueres. En glasplade er derfor ikke en fast skillevæg, da den kan fjernes nemt. (Kilde s. 39 og 40)

Krav til placering af belysning i badeværelset

Det er vigtig, at der i badeværelset er den rigtige belysning, men det er ikke lige meget, hvilken type lamper du anvender, eller hvor du placerer dem.

Reglerne her gælder både spots og de almindelige lamper. Du må desuden gerne selv skifte dine lamper i badeværelset, hvis lamperne er tilsluttet i et lampeudtag, og du ikke skal rode i den fasteinstallation. (Bemærk, at 230V lamper i område 2 skal være fastmonteret, og derved må du ikke selv udskifte lamper i dette område)

I område 0 giver det ikke speciel meget mening at opsætte lamper, og derfor vil jeg ikke komme ind på reglerne i dette område.

I område 1, må der kun være lamper, som forsynes fra en 12V transformer. Installationen skal være en SELV-kreds, og have en IP Klasse på minimum IPX4. Det vil sige, at hvis du ikke har 2,25 meter til loftet i brusekabinen, kan du anvende 12V lamper, hvis de forsynes fra en transformer, som placeres i område 3 eller længere ude. Forhør dig ved din elektriker eller forhandler om den ønskede lampe er godkendt til placering i brusekabinen.

I område 2 må der kun være lamper som er fasttilsluttet, hvis de skal forsynes med 230V. Det betyder, at du ikke selv må udskifte lampen i denne område. I området kan du desuden anvende 12V lamper, hvor reglerne fra område 1 er gældende. 12V lamper må du gerne selv opsætte eller udskifte, hvis de leveres med transformer og ledninger. Lampen skal desuden være af IP-klassen IPX4 eller bedre.

I område 3 må alle typer lamper anvendes, og du må gerne selv udskifte eller opsætte en lampe.

Krav til placering af stikkontakt i badeværelset

Fakta
  • Der skal være minimum 1 stikkontakt i badeværelset
  • Der er ingen krav til stikkontakt ved håndvasken
  • Du må få installeret en stikkontakt i område 3, dog ikke område 3 over område 1 og 2.

Et badeværelse uden stikkontakt er i dag ikke meget værd. Derfor er der også krav om, at der som minimum skal være en stikkontakt i badeværelse. Det er dog med den undtagelse, at hvis badeværelset er så lille, at stikkontakten ikke kan placeres i område 3 eller uden for område. Hvis det er tilfælde, bortfalder kravet til at der minimum skal være en stikkontakt.

Stikkontakter må desuden ikke monteres området over område 0, 1 og 2. IP-klassen for stikkontakter i område 3 er som ved lamperne IPX0, og derved kan du anvende alle typer stikkonktakter.

Der er desuden ingen krav om placering af stikkontakt ved en håndvask, så længe reglerne om områderne for brusekabine overholdes.

Få tilbud på nye elinstallationer i dit badeværelse

Få 3 tilbud på elinstallationer til dit nye badeværelse. Du kan få tilbud til alle opgaver inde for elinstallationer. Når du vælger at få 3 tilbud, kan du frit vælge mellem alle 3 tilbud, eller du kan vælge at afvise alle 3.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Krav til placering af ventilator i badeværelse

BadventialtorDer er i rigtig mange badeværelse installeret en elektrisk ventilator. Der er dog nogle krav til, hvor denne må placeres.

Område 1: I dette område må du kun installere ventilator, der forsynes fra en 12V SELV kreds. I dette tilfælde skal transformeren anbringes i område 3 eller uden for område. IP-Klassen skal være IPX4

I område 2 må der gerne være anbragt en ventilator. Eneste krav her er, at den skal være af IPX4 eller bedre.

I område 3 og øvrige del af badeværelse må alle typer ventilator anvendes.

Krav til el gulvvarme og rionet.

RionetI et badeværelse kan det være behagelig med lidt varme i gulvet, når man skal i bad. Du må derfor gerne anvende gulvvarme under alle områderne. Der skal dog lægges et metallisk net udover, som er udlignet.

Hvis der er anbragt rionet i gulvet, skal dette ligeledes udlignes.

En udligning foregår i praktisk ved, at en 2,5mm2 jordkabel forbindes til rionettet (eller det metaliskenet) og føres op i den nærmeste stikkontakt, hvor der er en jordforbindelse til hovedtavlen.

Eltavle i badeværelse

Hvis du har renoveret din hus, og derved har valgt, at badeværelse skal være i det rum, hvor du i dag har eltavlen siddet, så kunne det være fristende at lade denne side. Det er dog ikke lovlig, da eltavlen så skulle være placeret uden for område 3 og samtidig være beskyttet af en fejlstrømsafbryder. Da fejlstrømsafbryderen er placeret i tavlen, vil selve enheden ikke være beskyttet.

Kontakt mig her
Jeg svarer ikke på spørgsmål vedr. gør det selv opgaver, som ikke må udføres af andre end en autoriseret elinstallatør.

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Spar penge og få 3 uforpligtende tilbud på udførelse af elinstallationer. Med 3byggetillbuds garantiordning er du også sikret, hvis noget går galt under byggeriet. Læs mere om garantiordningen og betingelserne på 3byggetilbud.dk