You are currently viewing Installationskabel eller rørinstallation – Hvad skal jeg vælge?

Installationskabel eller rørinstallation – Hvad skal jeg vælge?

Skal du have udført en ny installation, skal du selvfølgelig først og fremmest have fat i en autoriseret elinstallatør, da du som forbruger ikke selv må udføre nye installationer. Dette indlæg vil dog give dig en vejledning til valg af installationsmetode, samt vejledning til valg af installationskabler og materiel til rørinstallation – for du må gerne selv købe el materiel, men du må ikke installere det. Det er dog vigtig, at du køber det rigtige, ellers risikere du, at den autoriserede elinstallatør ikke vil anvende det, som du har investeret i, og så kan det hurtigere blive dyrere end forventet.

Installationskabler

Installationskabel
Installationskabel

Der findes to forskellige installationsform. Den ene installationsform er installationskabler, som nok er det, der anvendes flest steder. Det skyldtes, at det i længden er billigere og langt nemmere at installere installationskabler frem for at etablere en rørinstallation. Der er dog nogle store ulemper ved installationskabler, som du skal overveje før, du vælger denne løsning.

De fleste typer installationskabler må i dag indmures i hårdvægge. Ved indmuring er der dog en stor ulempe, da det kræver en støre operation, hvis et kabel bliver skadet – eksempelvis af et bor, hvis du er i gang med at sætte hylder, billeder eller andet op på væggen. Hvis du rammer et kabel, kræver det, at du skal banke væggen op, hvorefter en elinstallatør skal splejse (samle) kablet. Herefter kan væggen så mures til igen, der skal evt. tapetseres og til sidst males. Det kan derfor hurtig blive en dyr reparation af kabler, da der skal betales for et krympesæt og timeløn til splejsning af kabel, samt afsættes tid til reparation af væggen, eller penge til dette, hvis du ikke selv har erfaringen til at udføre opgaven.

Hvis du anvender kabler i letvægge – som gipsvægge, så er chancen for at skade et kabel reduceret en del, da kablet her ikke er udsat på samme måde, da det er ikke ligger fuldstændig fast. Derfor vil jeg anbefale, at man i letvægge altid anvender installationskabler. Dette er også fordi, at der er noget mere arbejde i at anvende rørinstallation i letvægge end hårdvægge, og derved vil prisen også være noget højere.

Få 3 tilbud på nye elinstallationer i dit hjem

Få 3 tilbud på nye installationer, og vælge den billigste elinstallatør! På måde sikre du dig nye installationer til de bedste priser. Du er ikke forpligtet til at acceptere tilbudende, og derved er der kun fordele for dig!

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Hvilket type installationskabel skal jeg anvende?

Der findes utrolige mange forskellige typer installationskabler, der varierer i navne og type alt efter leverandør. NKT er blandt de største leverandører, og er derved også meget udbredt blandt autoriseret elinstallatør, da det er meget langt fremme på markedet. Deres kabel er udviklet til, at det er nemt at arbejde med. Det betyder dog også, at prisen ligger i den høje ende. Det behøver dog ikke være NKT kabler, du vælger, og du kan altså spare en del ved at anvende et lidt billigere mærke. Jeg vil dog ikke anbefale det billigste kabel, som du kan købe i diverse byggemarkeder. Det skyldtes, at det ikke er særlig modstandsdygtig, og samtidig ses det af og til, at kablet er skadet eller fejlproduceret, når det leveres.

Jeg vil dog altid anbefale, at du anvender halogenfri kabler, da det udvikler mindre røg i tilfælde af brand. Derfor er det mere sikkert at anvende halogenfri installationskabler. Du kan sagtens sætte det som krav til din elinstallatør.

Jeg anbefaler at du køber dine installations kabler ved Elvvs.dk, som har et stort udvalg af kabler til billige priser. Samtidig tilbyder de prismatch +5% yderlig rabat, og derved er de nettets billigste leverandør af installationskabler. Du kan finde de anbefalede kabler fra Elvvs.dk lige her! 

Rør og ledninger

Den anden installationsform er rørinstallation. Her trækkes ledninger i rør, som enten er stivrør eller flexrør. Fordelen ved denne type installation er, at det er nemmere at udskifte lederne, hvis man f.eks. borer hul i væggen, og rammer installationen. Hvis man laver skader på ledningerne, kan elinstallatøren ofte trække nye ledninger i rørene, og reparationen bliver derved meget billigere. Det skyldtes, at man ikke skal til at banke væggen op, som man skal ved installationskabel. Jeg anbefaler, at hvis man vil ofre lidt mere på sin installation, så anvender man rørinstallation i hårdvægge, men at man holder sig til installationskabler i letvægge.

Skal jeg vælge stiv eller flexrør?

Det er ofte nemmere at trække ledninger i stivrør end flexrør, men derimod er det ofte nemmere at installere flexrør frem for stiverør, da stivrør skal bøjes, hvis man ikke køber separate bøjninger. Dog kan man vælge at anvende en kombination, men det er lidt en smagssag. Her er det måske en god idé at tale med den elinstallatør, der skal udføre opgaven for dig, da det er mest op til hans smagssag, hvad der skal anvendes. Når man vælger flexrør, er der igen forskel på kvalitet alt efter pris. Derfor kan det ikke anbefales at anvende de billigste modeller, da de igen ikke har samme modstandsstyrke som de bedre og lidt dyere moddeller. Ved rørinstallation kan du vælge halogenfri, der ikke udleder samme mængde røg som rør med halogen.

Der findes dog også flexrør, hvor der er ledninger i. Det er en nemmere måde at etablere installation på, men du kan dog risikere at stå med mange små stumper, når elinstallatøren er færdig med din installation.

Du finder de forskellige typer rør her.

Hvis du køber rene rør uden ledninger i, skal du derudover investere i PVL ledningerne, som er beregnet til at trækkes i rør. Normalt anvendes der mest af farverne brun, blå og gul/grøn, fordi de anvendes til fase, nul og jord. Derudover anvendes andre farver til blandt andet tændledninger og korrespondanceledninger. Du finder PVL ledning her.

Hvornår anvendes stålrør?

Stålrør anvendes som sådan ikke i fast installation til ledninger, men kan give et rigtig flot look, hvis du skal have trukket et kabel ned af væggen udendørs. Det er langt pænere med et stålrør end en kabel, der er clipset ned. Stålrør kan også anvendes til mekanisk beskyttelse, som reglerne forskriver. Det kan være ved et kabel der kommer op af jorden, eller andre steder, hvor kabler kan beskadiges. Du finder et stort udvalg af stålrør her.

Spotkabel

Spotinstallation bliver mere og mere populært, men det betyder også, at der er mange installationer, som er udført ulovligt. Dette skyldtes, at rigtig mange spot kræver varmebestandigt kabler, og derfor skal der anvendes et andet kabeltype, end hvad der bliver brugt til almindelig installation – nemlig spotkabel eller også kaldt Downlight kabel. Derfor, hvis du selv køber dine kabler, skal du sikre, at der er købt det rigtige kabel, for ellers vil den autoriserede elinstallatør, der skal etablere installationen og montere dine spots, ikke anvende kablet.

Der findes flere forskellige typer spotkabel. Ofte kan du nøjes med de spotkabler der er godkendt til 90 grader, men hvis du vil være 100% sikker, så køber du silikonekabel, som er godkendt op til 180 grader! Så er du i hvert fald dækket godt ind. Du finder et lille udvalg af spotkabel ved Elvvs.dk

Valg af antallet af leder og ledernes kvadrat

Antallet af leder og kvadrat er ofte et stort spørgsmål. Kvadrat er dog meget enkelt at forklare. Hvis du skal anvende installationen til almindelige lysinstallation (Herunder stikkontakter mm.), som forsynes fra en 10A eller 13A gruppe, så skal der anvendes 1,5mm2, men skal det anvendes til kraftinstallationer til bl.a. vaskemaskiner og komfur, der forsynes fra en 16A gruppe, skal der anvendes 2,5mm2.

Antallet af leder variere meget fra om funktionen af din installation. Normalt skal der anvendes 3 leder til stikkontakter, hvis der ikke skal tændinger på. Hvis du køber installationskabel, så er 3G1,5 og 5G1,5 de mest anvendte, og du kan ofte lave hele lysinstallationen med disse to typer installationskabler. Derudover skal du investere i 5G2,5, hvis du skal have udført kraftinstallation.

Hvis det er ledninger i rør, som du vil anvende, skal du som minimum have farverne brun, blå og gulgrøn. Derudover skal der anvendes nogle tændledninger og her skal anvendes en anden farve – eksempelvis sort og rød. Hvis du skal have lave korrespondance installationer eller have flere tændinger så vælge gerne flere farver, da det herved bliver nemmer for elinstallatøren at finde rundt i farverne, og derved kan han samle det rigtig første gang.

Ofte stillede spørgsmål

Må kabler lægges i jord?

Kabel beskyttet af dækskinne
Kabel beskyttet af dækskinne

Ja kabler må gerne lægges i jord. Der er dog nogle regler, som du skal overholde. Først af alt, så må du ikke selv lægge kablerne, men du kan forberede en del, før den autoriserede elinstallatør kommer – blandt andet kan du grave huller til kablerne.

Når kabler ligges i jord, skal kablerne ned i en bestemt dybde. Det kan enten være 35 cm dybde eller 70 cm dybde. Hvis du vælger den nemme løsning med 35 cm dybde, skal der over kablet lægges et dækbånd, der sikrer kablet mod skader fra spadestik mm. Derudover skal der lægges et markeringsbånd 5-10 cm over igen. Hvis du vælger, at kablet skal graves ned i 70 cm dybde, skal det ikke nødvendigvis mekaniskbeskyttes mere, men her kan du nøjes med en markeringsbånd 5-10 cm over kablet.

Uanset nedgravningsmetoden, skal kablet, hvis det kommer op af en væg, stolpe eller noget andet, hvor kablet ikke er beskyttet, beskyttes mod skader fra dyr og andre ting. Her skal der anvendes et stålrør eller en dækskinne. Kablet skal samtidig beskyttes mod mekanisk skader fra jordoverfladen og ned til den dybde, hvor kables lægges.

Du kan finde dækskinne, dækbånd og markeringsbånd her.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.